Eigenzinnig, zo kan je Volendam en de Volendammers gerust noemen. Want met een eigen dialect, een eigen klederdracht, een eigen vissersvloot en een eigen muzieksound, is deze rooms-katholieke enclave in een verder vooral protestantse omgeving, in alles zonder meer een uniek dorp. Niet zo gek dus dat het havenstadje heel erg in trek bij toeristen uit alle windstreken.
Over de Volendamse klederdracht: bijna geen toerist of hij of zij laat zich, meestal met het hele gezin of het complete reisgezelschap, in vol Volendams ornaat op foto vastleggen. In een typisch historische Volendamse ‘‘setting’.
Daarnaast zijn er bezienswaardigheden te over in het dorpje. Het Volendams Museum met het sigarenbandjeshuisje, het Doolhof, de Dijk, de schilderijencollectie in Hotel Spaander, de Coöperatieve Visafslag St. Vincentius, de Stolphoevekerk, de oudste en best bewaarde stolpkerk van Nederland en de Houten klokkenstoel met de Trouwklok uit 1771. Trouwens, die laatste drie bezienswaardigheden zijn officiële Rijksmonumenten.
Speciale aandacht verdient zeker ook het Palingsoundmuseum. Want daarmee doet het dorp meer dan terecht eer aan de Palingsound: het eigen, zeg maar gerust unieke geluid en het heel eigen karakter van wat er – en dat is heel veel – in Volendam aan muziek is en wordt gemaakt. Groepen uit vroeger tijden als The Cats en BZN, maar ook artiesten van nu als Nick & Simon, Jan Smit en de 3JS zijn daar in beeld en geluid te bewonderen.
Met afsluitdijk
Boot Stavoren
Grachtengordel